Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy

0:45

Cebulę rozdrabniamy 4 sek./obr. 5. Dodajemy masło i dusimy 4 min./obr. 2/100°C. Dodajemy marchewki pokrojone na kawałki, rozdrabniamy: 5 sek./obr. 5. Ze ścianek zgarniamy składniki na dno naczynia. Dusimy następne 4 min./obr. 2/100°C. Dodajemy soczewicę, koncentrat, kostki rosołowe i uzupełniamy wodą do 1l. Gotujemy 16 min./obr. 2/100°C. Studzimy, następnie miksujemy 1 min. stopniowo zwiększając obroty (pulsacja). Dodajemy wodę do uzyskania pożądanej gęstości. Ponownie zagotowujemy (8 min./obr. 3/100°C). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Można podawać z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Smakosze przed podaniem dodają sok z cytryny.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

• 200 g czerwonej soczewicy
• 2 marchewki
• duża cebula
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki masła
• 2 kostki rosołowe lub 2 łyżki masła albo oleju
• sól, pieprz, majeranek
• cytryna (opcjonalnie)