Zupy

Zupa pomidorowa

0:40

Pokrojone w ćwiartki pomidory i cebule zalewamy wodą i gotujemy w dzbanku ThermoMastera (10 min./100°C/obr. 3).
Odcedzamy do drugiego naczynia, pomidory przecieramy przez sito. Do dzbanka wkładamy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, kawałek pora i rozdrabniamy 15 sek./obr. 6. Dolewamy wodę odcedzoną z pomidorów, olej, przyprawy i gotujemy 20 min./obr. 1./ 100°C. Pod koniec dodajemy przetarte pomidory i śmietankę. Zagotowujemy krótko. Studzimy i miksujemy, jeśli chcemy uzyskać zupę krem lub podajemy bez miksowania.
W razie potrzeby dodajemy wodę. Serwujemy z ugotowanym osobno drobnym makaronem, ryżem lub grzankami.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

• 500 g dojrzałych pomidorów
• 1-2 cebule
• 2 marchewki
• pietruszka
• kawałek selera
• 2-3 łyżki oleju
• sól, pieprz
• siekana natka pietruszki
• śmietanka 30% miarka
• 1,5 l wody