Zupy

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

0:30

Ogórki rozdrabniamy 10 sek./obr. 4. i przekładamy do innego naczynia. Cebulę rozdrabniamy 5 sek./obr. 5, dodajemy warzywa, rozdrabniamy 7 sek./obr. 5, zakładamy motylek, dajemy masło, pokrojone w kostkę ziemniaki, (ewentualnie pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, jeśli gotujemy zupę na mięsie), dodajemy przyprawy (bez soli) i uzupełniamy wodą 1l.
Nastawiamy 10 min./120°C/obr. 1 lub 2, w tym czasie mieszamy mąkę ze śmietaną lub jogurtem i z ogórkami. Dodajemy do zupy, gotujemy 10 min./100°C/obr. 1. Na końcu dodajemy pokrojony koperek.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

• 250 g ogórków kiszonych
• 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
• mała cebula
• 20 g masła
• 250 g obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę
• łyżka mąki
• miarka śmietany lub jogurtu
• sól, pieprz, majeranek
• litr wody (jeśli mamy, można dać część wody spod ogórków, do smaku)
• jeżeli ktoś woli zupę na mięsie wtedy można użyć mniej warzyw a dać np. 150 g piersi z kurczaka. Można dodać kostkę rosołową. Solić na końcu, aby nie przesadzić (kostki rosołowe i same ogórki są słone).