Dania główne

Ziemniaki – inaczej ;)

1:00

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w plastry i ułóż w koszu parowara.

Cebulę obierz, przekrój na ćwiartki i posiekaj w dzbanie 5 sek./o. 5. Dodaj masło i podduś cebulkę – 3 min./100 stopni/o. 3.

W tym czasie opłukane mięso pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem a następnie dodaj do cebuli, podduś 3 min./ 120 stopni/ o. 2. Dolej wody, nakryj parowarem z ziemniakami
i pokrywą. Gotuj 10 min./ 120 stopni/o. 1.

Naczynie żaroodporne natłuść, przełóż do niego ziemniaki i podduszone mięso.

Do dzbana wlej śmietankę, dodaj jajko, sól, pieprz, parmezan i ewentualnie ulubione zioła – zamieszaj 15 sek. /o. 3. Wylej mieszaninę na ziemniaki.

Ułóż na wierzchu boczek pokrojony w kostkę lub paseczki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 min. posyp posiekanym szczypiorkiem.

Podawaj z ulubioną surówką.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 150 ml wody
  • cebula
  • 400 g fileta z indyka
  • 300 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 150 g masła
  • szczypiorek