Ziemniaki – inaczej ;)
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w plastry i ułóż w koszu parowara.
Cebulę obierz, przekrój na ćwiartki i posiekaj w dzbanie 5 sek./o. 5. Dodaj masło i podduś cebulkę – 3 min./100 stopni/o. 3.
W tym czasie opłukane mięso pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem a następnie dodaj do cebuli, podduś 3 min./ 120 stopni/ o. 2. Dolej wody, nakryj parowarem z ziemniakami
i pokrywą. Gotuj 10 min./ 120 stopni/o. 1.
Naczynie żaroodporne natłuść, przełóż do niego ziemniaki i podduszone mięso.
Do dzbana wlej śmietankę, dodaj jajko, sól, pieprz, parmezan i ewentualnie ulubione zioła – zamieszaj 15 sek. /o. 3. Wylej mieszaninę na ziemniaki.
Ułóż na wierzchu boczek pokrojony w kostkę lub paseczki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 min. posyp posiekanym szczypiorkiem.
Podawaj z ulubioną surówką.