Dania główne

Zapiekanka warzywna – pożywna

1:00

Warzywa (cukinię, głąb brokuła, ziemniaki i marchewkę) pokrój na przystawce do tarcia – tarcza nóż. Przełóż do dolnej misy parowara. W górnej ułóż różyczki brokuła (ewentualnie część warzyw z dolnej misy jeśli im “ciasno”). Nakryj pokrywą.

Odwróć tarczę stroną “oczka” ku górze i zetrzyj ser. Przełóż do miseczki.

Pokrój paprykę w paseczki.

Zastąp przystawkę trącą nożem. Wlej szklankę wody, załóż parowar i gotuj 10 min./120 stopni/o. 1. Zdejmij parowar. Wylej wodę do szklanki.

W dzbanie umieść masło  i roztop je 30 sek./120 stopni/o.1.

Dodaj mąkę i podpraż 30 sek./100 stopni/o. 1. Dodaj mleko, wodę ze szklanki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajko. Nakryj parowarem. Gotuj 5 min./100 stopni/obroty początkowo 2 potem 3. Zdejm parowar. Sprawdź gęstość  i smak sosu  – ewentualnie dodaj wody lub mleka i dopraw solą. Zamieszaj. 10 sek. / o. 3 – 4.

Włącz  piekarnik na 200 stopni.

Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp ziołami, zalej sosem, nakryj pokrywką lub folią aluminiową i zapiekaj 20 – 30 min. Pod koniec zapiekania posyp tartym serem. Przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki lub koperku. Serwuj z ulubioną sałatą.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 500 g ziemniaków obranych, opłukanych, pokrojonych w plasterki
  • 3 marchewki obrane, opłukane, pokrojone w plasterki
  • brokuł, podzielony na różyczki, łodyga cienko obrana pokrojona na plasterki
  • pół czerwonej słodkiej papryki, umytej, pokrojonej na paseczki, bez nasion i białych żyłek
  • nieduża cukinia, umyta, pokrojona na plasterki
  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki płaskie
  • jajko
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • zioła prowansalskie lub czubryca, albo własna kompozycja
  • 150 g żółtego tartego sera
  • siekana natka pietruszki lub koperku