Zapiekanka warzywna – pożywna
Warzywa (cukinię, głąb brokuła, ziemniaki i marchewkę) pokrój na przystawce do tarcia – tarcza nóż. Przełóż do dolnej misy parowara. W górnej ułóż różyczki brokuła (ewentualnie część warzyw z dolnej misy jeśli im “ciasno”). Nakryj pokrywą.
Odwróć tarczę stroną “oczka” ku górze i zetrzyj ser. Przełóż do miseczki.
Pokrój paprykę w paseczki.
Zastąp przystawkę trącą nożem. Wlej szklankę wody, załóż parowar i gotuj 10 min./120 stopni/o. 1. Zdejmij parowar. Wylej wodę do szklanki.
W dzbanie umieść masło i roztop je 30 sek./120 stopni/o.1.
Dodaj mąkę i podpraż 30 sek./100 stopni/o. 1. Dodaj mleko, wodę ze szklanki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajko. Nakryj parowarem. Gotuj 5 min./100 stopni/obroty początkowo 2 potem 3. Zdejm parowar. Sprawdź gęstość i smak sosu – ewentualnie dodaj wody lub mleka i dopraw solą. Zamieszaj. 10 sek. / o. 3 – 4.
Włącz piekarnik na 200 stopni.
Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp ziołami, zalej sosem, nakryj pokrywką lub folią aluminiową i zapiekaj 20 – 30 min. Pod koniec zapiekania posyp tartym serem. Przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki lub koperku. Serwuj z ulubioną sałatą.