Sosy

Wegański majonez

0:10

Do dzbana z motylkiem wlej aquafabę, sok z cytryny, ocet jabłkowy, syrop z agawy albo miód, dodaj musztardę oraz szczyptę soli i miksuj o. 4  jednocześnie dolewając cienkim strumieniem olej,  do chwili, kiedy majonez zgęstnieje i zrobi się biały, w razie potrzeby można doprawić solą.

W miarę dodawania oleju i mieszania majonez gęstnieje.

Gotowy majonez przełóż do słoiczka, zakręć. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Przepis zapożyczone ze strony sprawdzoneprzepisy.pl

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 45 ml aquafaby (zalewa z puszki z ciecierzycą – zwykle niepotrzebnie wylewana – świetny zamiennik białka kurzego)
  • 15 ml octu z jabłek
  • 15 ml soku z cytryny
  • 15 ml syropu z agawy lub miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 do 1 łyżeczki klasycznej musztardy
  • 200 do 240 ml oleju roślinnego