Zupy

Szybka zupa na rozgrzewkę

0:30

Warzywa obierz, opłucz, pokrój na mniejsze cząstki. Cebulę i czosnek posiekaj – obr. 5 / 5 sek. Dodaj olej i podduś 2 min. / 120 stopni / o. 2. Dodaj pozostałe warzywa, przyprawy, wodę
i gotuj 20 min. / 120 stopni / 0. 4 (po 2 min. zmniejsz obroty do 2). Ewentualnie dopraw do smaku. Jeśli wolisz zupę bardziej kremową, ostudź i zmiksuj dodając np. serek topiony śmietankowy. Podawaj z kleksem śmietany i z natką pietruszki.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • marchew, 1 duża
  • pietruszka, 1 duża
  • seler, kawałek, 1/4 średniego
  • por, 1/2
  • cebula, 1 mała
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • imbir świeży, kawałek ok. 2 cm
  • sól, łyżeczka do gotowania, potem do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • curry, łyżeczka
  • lubczyk susz, łyżeczka
  • woda, 1-1,5 l
  • olej, 2 łyżki
  • śmietana, kleks na każdy talerz
  • natka pietruszki, posiekana – posypać zupę na talerzu
  • opcjonalnie mały serek topiony śmietankowy