Dania główne

Sum na parze z brokułami

0:45

Na dolnej tacy parowara ułóż obrane, opłukane, pokrojone w cienkie plastry ziemniaki.
Jeśli lubisz oprósz je ulubionymi ziołami.

Na górnej tacy ułóż opłukany, osuszony filet z suma, skrop go obficie sokiem z cytryny, lekko oliwą, posyp tymiankiem lub rozmarynem i świeżo mielonym pieprzem. Dookoła ułóż różyczki brokuła. Przykryj pokrywką.

Do dzbana wlej około 1/2 l wody, zamknij dzban parowarem, ustaw 25 min./120 stopni/o. 1.

Po ugotowaniu (sprawdź ziemniaki – jeśli trzeba zdejmij tacę z rybą i dogotuj ziemniaki) odstaw parowar w ciepłe miejsce, wylej wodę z dzbana, osusz go, załóż nóż. Włóż połówki cebuli i siekaj 10 sek./o. 4. Dodaj 50 ml oleju i podduś cebulkę 3 min./120 stopni/ o. 2. Podlej 50 ml wody i duś jeszcze 5 min./100 stopni/ o. 2. Dodaj posiekany koperek, sól do smaku i zamieszaj o. 2.

Wyłóż na talerz ziemniaki, rybę i brokuł, polej sosem z cebulką i koprem.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 500g fileta z suma
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • 500 g ziemniaków
  • brokuł
  • sól
  • pieprz
  • tymianek lub rozmaryn
  • olej lub oliwa
  • woda
  • koperek – siekana natka