Dania główne

Spaghetti bolognese dla wegetarian

0:25

Cebulę, marchewkę i czosnek drobno posiekaj, 30 sek./ o. 7. Zgarnij kopystką na dno.

Dodaj olej i podduś 3-4 min./ 120 stopni/ o. 2. Dodaj sól, syrop klonowy podduś 2 min./100 stopni/ o. 3.

Dodać koncentrat pomidorowy, passatę i oliwę z oliwek. Gotuj 5-7 min. bez miarki w pokrywie do lekkiego odparowania płynu, następnie dodaj pokruszone tofu oraz opcjonalnie czerwone wino, dopraw pieprzem. Wymieszaj (otwór w pokrywie zakryj miarką) 30 sek./o. 4., zdejmij miarkę i gotuj 10-12min./100 stopni/o. 2.

Podawaj z makaronem spaghetti ugotowanym według instrukcji na opakowaniu i ulubioną sałatą.

 

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 250 g tofu naturalnego,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 białe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie),
  • olej kokosowy lub inny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.