Zupy

Słodko-ostra zupa krem z batata

0:35

Bataty, marchew, pietruszkę, seler obierz, opłucz, zetrzyj na przystawce – tarcza „oczka”, przełóż do miski.
Imbir i czosnek obierz, a z umytej papryczki usuń nasiona – posiekaj w dzbanie razem z oczyszczonym kawałkiem pora – 10 sek/o. 5.
Dodaj oliwę, kardamon i kolendrę w proszku, i podsmaż 2 min. /120 stopni/ o. 2.
Dodaj utarte warzywa, zalej wodą (750 ml) i gotuj 20 min./120 stopni/o. 1.
Dodaj łyżeczkę soli, pieprz mielony. Ostudź, aby móc zmiksować. Miksuj na gładko 3 min./o. 8, dolej mleczko, sok z limonki, i tyle przegotowanej gorącej wody aby uzyskać pożądaną konsystencję (u mnie 0,5 l), dopraw do smaku, wymieszaj 10 sek./o. 4
i ewentualnie podgrzej.
Przed podaniem posyp siekaną zieleniną.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • batat 1 średni
  • marchewka 2 średnie
  • pietruszka 2 średnie
  • kawałek selera 1/4 średniego
  • biała część niedużego pora
  • kawałek imbiru ok. 2 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki (albo cała – jeśli ktoś toleruje ostrość)
  • 30-50 ml oliwy
  • mleko kokosowe 160-200 ml
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 750 + 500 ml wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • siekana pietruszka lub kolendra