Dania główne

Ryż z potrawką z cukinii

0:45

Dziś cukinia w innej odsłonie.

Przygotowujemy urządzenie do krojenia w plastry. Marchew i cebulę obieramy i płuczemy,  cukinie myjemy, obcinamy końcówki. Kroimy na plastry marchew i cukinię – przekładamy do miski, a w Thermomasterze kroimy na plastry cebule. Demontujemy przystawkę do krojenia a mocujemy w dzbanie z cebulą mieszadło (proszę to zrobić uważnie – sprawdzić, czy jest stabilnie, bezpiecznie zamocowane, aby nie “wyskoczyło” przy pracy). Do cebuli dolewamy oliwę i dusimy ją przez 2 – 3minuty, obroty 3, temp. 110 stopni C. Dodajemy marchew i cukinię, sól, pieprz, mieloną kolendrę, czosnek w proszku, listek laurowy i ziele angielskie, miarkę 100 ml wody i dusimy– 15 min. (albo więcej, jeśli wolisz bardziej miękkie warzywa) obr. 1-2, temp. 110 (po 5 min. można zmniejszyć temperaturę do 95 stopni). Pod koniec gotowania dodajemy passatę lub rozprowadzony w małej ilości wody koncentrat pomidorowy, posiekane listki kolendry i całość zagotowujemy (2 min / 120 stopni / o.1). Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Podajemyz ugotowanym osobno ryżem, posypane natką oraz z sałatą lub ulubioną surówką.

Potrawę można wzbogacić o białko dodając do warzyw na początku gotowania 2-3 łyżki czerwonej soczewicy.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • marchew
  • 3 małe cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, po1/2 łyżeczki kolendry mielonej i czosnku w proszku, listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego.
    Na koniec: siekana natka kolendry (kilka listków) lub pęczek siekanej pietruszki.
  • łyżka koncentratu pomidorowego lub około 1 szkl. passaty pomidorowej z ziołami.
  • oliwa 2 łyżki
  • 1,5 szklanki ryżu (suchego) lub dwa woreczki – ugotowanego osobno.
  • Opcjonalnie 2-3 łyżki czerwonej soczewicy