Ryż z potrawką z cukinii
Dziś cukinia w innej odsłonie.
Przygotowujemy urządzenie do krojenia w plastry. Marchew i cebulę obieramy i płuczemy, cukinie myjemy, obcinamy końcówki. Kroimy na plastry marchew i cukinię – przekładamy do miski, a w Thermomasterze kroimy na plastry cebule. Demontujemy przystawkę do krojenia a mocujemy w dzbanie z cebulą mieszadło (proszę to zrobić uważnie – sprawdzić, czy jest stabilnie, bezpiecznie zamocowane, aby nie “wyskoczyło” przy pracy). Do cebuli dolewamy oliwę i dusimy ją przez 2 – 3minuty, obroty 3, temp. 110 stopni C. Dodajemy marchew i cukinię, sól, pieprz, mieloną kolendrę, czosnek w proszku, listek laurowy i ziele angielskie, miarkę 100 ml wody i dusimy– 15 min. (albo więcej, jeśli wolisz bardziej miękkie warzywa) obr. 1-2, temp. 110 (po 5 min. można zmniejszyć temperaturę do 95 stopni). Pod koniec gotowania dodajemy passatę lub rozprowadzony w małej ilości wody koncentrat pomidorowy, posiekane listki kolendry i całość zagotowujemy (2 min / 120 stopni / o.1). Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Podajemyz ugotowanym osobno ryżem, posypane natką oraz z sałatą lub ulubioną surówką.
Potrawę można wzbogacić o białko dodając do warzyw na początku gotowania 2-3 łyżki czerwonej soczewicy.