Przystawki, surówki, pasty

Roladki z bakłażana z nadzieniem orzechowym

0:30

Bakłażany umyj, osusz, pokrój na cienkie plastry wzdłuż, rozłóż na tacy i lekko posól. Przygotuj farsz: Posiekaj umytą i osuszoną natkę kolendra lub pietruszki (5 sek./o. 7), zgarnij na dno dzbana, dodaj czosnek, przyprawy i uprażone, przebrane i w miarę możliwości obłuskane ze skórek. Zmiel wszystko na gładką pastę (10-15 sek. / 0. 8 i ew. TURBO  na kilka sekund) Zgarnij kopystką na dno i przemiel jeszcze chwilę. Jeśli pasta jest za sucha dodaj jeszcze 1-2 łyżki wody.

Plastry bakłażana szybko opłucz, osusz i obsmaż na oleju na patelni z obu stron, aby nieco zmiękły, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smaruj plastry pastą i zwijaj roladki. Układaj na półmisku. Posyp owockami granata.

Bakłażana można zastąpić cukinią.

Przepis trochę zmodyfikowany, zapożyczony ze strony greencookies.pl

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 2-3 łyżki oliwy
  • owoc granatu do dekoracji

Farsz:

  • 200g łuskanych orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • szczypta chilli
  • 1łyżeczka octu winnego
  • 3-4 łyżki gorącej wody