Roladki z bakłażana z nadzieniem orzechowym
Bakłażany umyj, osusz, pokrój na cienkie plastry wzdłuż, rozłóż na tacy i lekko posól. Przygotuj farsz: Posiekaj umytą i osuszoną natkę kolendra lub pietruszki (5 sek./o. 7), zgarnij na dno dzbana, dodaj czosnek, przyprawy i uprażone, przebrane i w miarę możliwości obłuskane ze skórek. Zmiel wszystko na gładką pastę (10-15 sek. / 0. 8 i ew. TURBO na kilka sekund) Zgarnij kopystką na dno i przemiel jeszcze chwilę. Jeśli pasta jest za sucha dodaj jeszcze 1-2 łyżki wody.
Plastry bakłażana szybko opłucz, osusz i obsmaż na oleju na patelni z obu stron, aby nieco zmiękły, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smaruj plastry pastą i zwijaj roladki. Układaj na półmisku. Posyp owockami granata.
Bakłażana można zastąpić cukinią.
Przepis trochę zmodyfikowany, zapożyczony ze strony greencookies.pl