Przystawki, surówki, pasty

Pizzerinki

0:40
  1. Drożdże, mleko, olej i cukier przekładamy do dzbana robota i ogrzewamy (2 min. 30 st. C/o 1 )
  2. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy do dzbana sól, wodę i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. ( 2 min. o/4 ). Ciasto odkładamy do miski aby całkowicie wyrosło.
  3. Pieczarki i cebulę szatkujemy, dodajemy olej, sól i oregano.Podpiekamy aż płyny odparują.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Dzielimy na porcje ( u mnie 10 ) i rozwałkowujemy na placki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem.
  5. Smarujemy po wierzchu ketchupem, rozkładamy salami, szynkę, podpieczone pieczarki, kukurydzę i tarty ser.
  6. Pizzerinki pozostawiamy na 10 minut aby podrosły.
  7. Pieczemy w nagrzany piekarniku do 190 st. C, około 20 minut.
  8. Smacznego.
Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżka soli
DODATKOWO :
  • 400 g pieczarek + 4 łyżki oleju
  • sól i 1 łyżeczka oregano
  • 1 cebula
  • 100 g tartego sera
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • 100 g salami w plastrach
  • 100 g szynki dowolnej
  • ketchup do posmarowania