Przystawki, surówki, pasty
Pizzerinki
0:40
-
Drożdże, mleko, olej i cukier przekładamy do dzbana robota i ogrzewamy (2 min. 30 st. C/o 1 )
-
Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy do dzbana sól, wodę i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. ( 2 min. o/4 ). Ciasto odkładamy do miski aby całkowicie wyrosło.
-
Pieczarki i cebulę szatkujemy, dodajemy olej, sól i oregano.Podpiekamy aż płyny odparują.
-
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Dzielimy na porcje ( u mnie 10 ) i rozwałkowujemy na placki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem.
-
Smarujemy po wierzchu ketchupem, rozkładamy salami, szynkę, podpieczone pieczarki, kukurydzę i tarty ser.
-
Pizzerinki pozostawiamy na 10 minut aby podrosły.
-
Pieczemy w nagrzany piekarniku do 190 st. C, około 20 minut.
-
Smacznego.