Dania główne

Pizza na dyniowym spodzie bezglutenowo

0:45

Dynię przekrój na pół, ułóż nacięciem do dołu i piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 1 -1,5 godziny. Wyjmij z piekarnika, przestudź, usuń nasiona, a miąższ przełóż do miski.

Odważ 700g miąższu, zmiksuj 30 sek./o. 5. Pozostaw na kilka minut a następnie zlej nadmiar płynu (jeśli się pojawi) – możesz odcedzić na sicie. Dodaj jajko, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość wymieszaj (30 sek./o.4) i odstaw na kilka minut. Jeśli po tym czasie oddzieli się woda zlej ją.

W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, podgrzej przez kilka minut. Na rozgrzaną blachę wyłóż ciasto z dyni, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni na grubość 0,8-1 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut.

Na podpieczonym spodzie rozprowadź delikatnie sos pomidorowy i ułóż ulubione dodatki do pizzy (ser mozzarella i bazylia, ananas, oliwki i inne jakie lubisz) i wstaw ponownie do piekarnika na mniej więc 10 minut w zależności od dodatków.

Przepis na sos znajdziesz tutaj Sos pomidorowy do pizzy (i nie tylko)

Podany czas przygotowania nie obejmuje przygotowania miąższu (tu należałoby doliczyć około 2 godziny na pieczenie i studzenie dyni).

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 700g miąższu z dyni makaronowej lub muscat, ewentualnie z innej (miąższ dobrze odsączony lub odparowany na patelni)
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • bazylia, oregano – łyżka

 

  • dowolne dodatki (sery, ananas, pieczarki, salami, pieczony kurczak) i przyprawy bazylia, oregano lub papryczka chilli.