Pizza na dyniowym spodzie bezglutenowo
Dynię przekrój na pół, ułóż nacięciem do dołu i piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 1 -1,5 godziny. Wyjmij z piekarnika, przestudź, usuń nasiona, a miąższ przełóż do miski.
Odważ 700g miąższu, zmiksuj 30 sek./o. 5. Pozostaw na kilka minut a następnie zlej nadmiar płynu (jeśli się pojawi) – możesz odcedzić na sicie. Dodaj jajko, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość wymieszaj (30 sek./o.4) i odstaw na kilka minut. Jeśli po tym czasie oddzieli się woda zlej ją.
W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, podgrzej przez kilka minut. Na rozgrzaną blachę wyłóż ciasto z dyni, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni na grubość 0,8-1 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut.
Na podpieczonym spodzie rozprowadź delikatnie sos pomidorowy i ułóż ulubione dodatki do pizzy (ser mozzarella i bazylia, ananas, oliwki i inne jakie lubisz) i wstaw ponownie do piekarnika na mniej więc 10 minut w zależności od dodatków.
Przepis na sos znajdziesz tutaj Sos pomidorowy do pizzy (i nie tylko)
Podany czas przygotowania nie obejmuje przygotowania miąższu (tu należałoby doliczyć około 2 godziny na pieczenie i studzenie dyni).