Dania główne

Pierożki z farszem warzywnym

0:45

Do dzbana wsyp mąkę i sól, dodaj 150 ml wrzącej wody i masło. Wyrób ciasto – 1 min. / o. 2 – powstaną kluski. Dodaj jajko i wyrabiaj dalej na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto 2 min./o. 2. W razie potrzeby dodaj trochę gorącej wody lub mąki. Wyjmij ciasto na ogrzaną miskę, nakryj ściereczką i pozostaw, aby odpoczęło.

Przygotuj farsz:

Użyj przystawki do tarcia warzyw  z tarczą – oczka. Zetrzyj kapustę, marchewkę, kalarepę. Przełóż do miski. W czystym dzbanie z nożem roztop masło (1 min./120 stopni./ o.3). Dodaj warzywa, pietruszkę i koperek, sól, pieprz i ewentualnie 1-2 łyżki wody. Dusimy warzywa 5-7 min./100 stopni/o. 4. Sprawdź, czy są miękkie – ewentualnie przedłuż duszenie.

Ciasto podziel na części. Każdą cześć rozwałkuj na cienki placek, leciutko podsypując mąką. Szklanką wykrawaj kółka. Na każde nałóż łyżkę farszu. Zlepiaj pierożki mocno dociskając brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj wodę, osól. wrzucaj pierożki na wrzątek i gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Podawaj polane masłem albo sosem lub oliwą z przesmażoną cebulką.

Pierożki mogą być też podawane np. do ryby duszonej w sosie.

 

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 500 g maki tortowej (plus trochę mąki do podsypania)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 400 g słodkiej białej kapusty
  • 1 mała marchew
  • 50 g masła
  • 150 g kalarepy
  • natka pietruszki, 1łyżka siekanej
  • natka koperku,, łyżeczka siekanego
  • sól
  • pieprz