Pierożki z farszem warzywnym
Do dzbana wsyp mąkę i sól, dodaj 150 ml wrzącej wody i masło. Wyrób ciasto – 1 min. / o. 2 – powstaną kluski. Dodaj jajko i wyrabiaj dalej na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto 2 min./o. 2. W razie potrzeby dodaj trochę gorącej wody lub mąki. Wyjmij ciasto na ogrzaną miskę, nakryj ściereczką i pozostaw, aby odpoczęło.
Przygotuj farsz:
Użyj przystawki do tarcia warzyw z tarczą – oczka. Zetrzyj kapustę, marchewkę, kalarepę. Przełóż do miski. W czystym dzbanie z nożem roztop masło (1 min./120 stopni./ o.3). Dodaj warzywa, pietruszkę i koperek, sól, pieprz i ewentualnie 1-2 łyżki wody. Dusimy warzywa 5-7 min./100 stopni/o. 4. Sprawdź, czy są miękkie – ewentualnie przedłuż duszenie.
Ciasto podziel na części. Każdą cześć rozwałkuj na cienki placek, leciutko podsypując mąką. Szklanką wykrawaj kółka. Na każde nałóż łyżkę farszu. Zlepiaj pierożki mocno dociskając brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj wodę, osól. wrzucaj pierożki na wrzątek i gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Podawaj polane masłem albo sosem lub oliwą z przesmażoną cebulką.
Pierożki mogą być też podawane np. do ryby duszonej w sosie.