Przystawki, surówki, pasty

Pasztet z grochu

0:45

Groch opłucz na sicie i namocz w garnku – 2 godziny, odlej wodę i umieść w koszyczku w dzbanie. Dodaj kaszę.

Warzywa obierz, opłucz, pokrój na pół wzdłuż, ułóż na tacy parowara.

Do dzbana wlej 1.5 l gorącej wody, włóż koszyczek z grochem i kaszą, nakryj parowarem i gotuj 20 min./ 110 stopni/o. 1.

Zdejmij parowar, wyjmij koszyczek, odlej nadmiar wody z dzbana do garnuszka (może będzie potrzebna). Załóż nóż.

W dzbanie umieść warzywa, przyprawy, groch z kaszą, ew. jajka i wszystko miksuj 1 min./o. 8. Przemieszaj kopystką i kontynuuj miksowanie do połączenia składników.

Przełóż masę do wyłożonych papierem lub natłuszczonych i wysypanych bułką tartą keksówek.

Wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz ok.1 godziny.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 350 g grochu (żółty, łuskany, połówki)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół średniego selera
  • biała cześć średniego pora
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 2 jajka
  • 2 woreczki kaszy gryczanej białej lub ew. jęczmiennej (200 g)
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • kminek mielony
  • kolendra mielona
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek 3 ząbki świeżego lub łyżka granulowanego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich