Przystawki, surówki, pasty
Pasztet z grochu
0:45
Groch opłucz na sicie i namocz w garnku – 2 godziny, odlej wodę i umieść w koszyczku w dzbanie. Dodaj kaszę.
Warzywa obierz, opłucz, pokrój na pół wzdłuż, ułóż na tacy parowara.
Do dzbana wlej 1.5 l gorącej wody, włóż koszyczek z grochem i kaszą, nakryj parowarem i gotuj 20 min./ 110 stopni/o. 1.
Zdejmij parowar, wyjmij koszyczek, odlej nadmiar wody z dzbana do garnuszka (może będzie potrzebna). Załóż nóż.
W dzbanie umieść warzywa, przyprawy, groch z kaszą, ew. jajka i wszystko miksuj 1 min./o. 8. Przemieszaj kopystką i kontynuuj miksowanie do połączenia składników.
Przełóż masę do wyłożonych papierem lub natłuszczonych i wysypanych bułką tartą keksówek.
Wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz ok.1 godziny.