Przystawki, surówki, pasty

Pasta z bakłażana – baba ganoush z pomidorami suszonymi

0:50

Cebulę i czosnek obieramy, miksujemy w dzbanie 5 s./o. 5.
Dolewamy olej i smażymy 3 min./ 120 st./ o. 2.
Dodajemy pomidory z łyżką oleju od pomidorów i przyprawy.
Miksujemy 30 sek./o. 6.
Dodajemy upieczone, przestudzone bakłażany, pastę tahini, miksujemy 1/2-1 min./o. 5.
Sprawdzamy smak i ew. doprawiamy.
Przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce. Można ew. krótko pasteryzować, jeśli ma być dłużej przechowywana – u mnie znika “na pniu”;).

Czas przygotowania uwzględnia pieczenie i chłodzenie bakłażanów ;).

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 2 średnie bakłażany – umyć, przekroić wzdłuż na pół, odkroić ogonki, upiec w piekarniku 200 stopni/ 15 min., ostudzić
  • pomidory suszone w oleju z żurawiną, ½ słoika (6-8 szt.)
  • pasta sezamowa tahini 2-3 łyżki
  • sól, pieprz,
  • papryka,
  • cebula
  • czosnek 1-2 ząbki