Desery

Mus truskawkowy z mascarpone

0:20

W dzbanie z nożem posiekaj herbatniki – 10 sek./o. 5. Przełóż do miseczki.

W dzbanie zmiksuj serek, jogurt, cukier puder (łyżka), mleko 10 sek./o. 4. Przełóż do pucharków. Posyp połową siekanych herbatników.

W dzbanie zmiksuj truskawki i miałkim cukrem – 10 sek./o. 4. Delikatnie wyłóż mus na herbatniki. Na mus wysyp pozostałe herbatniki.

Dzban umyj i dokładnie osusz, załóż motylek.

Ubij schłodzoną śmietankę 3 min./o. 2-4. Śmietanka może nie być całkiem sztywna – będzie ją łatwiej rozłożyć na musie owocowym. Pod koniec dodaj łyżeczkę cukru pudru – niekoniecznie.

Delikatnie wyłóż śmietankę na posypany herbatnikami mus truskawkowy. Przed podaniem posyp tartą czekoladą.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 400 g truskawek
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego najlepiej typu grecki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4-5 łyżek mleka 3,2%
  • 6-8 sztuk herbatników najlepiej pełnoziarnistych
  • 3/4 szklanki śmietanki 30% bardzo dobrze schłodzonej
  • 1 łyżka miałkiego cukru do truskawek
  • 1 łyżeczka cukru pudru