Ciasta, tarty, polewy, kremy

Murzynek z truskawkami

1:00
  1. Do dzbana robota z mieszadełkiem, przekładamy tłuszcz, Kakao i wlewamy mleko. Ogrzewamy do momentu aż składniki się połączą a tłuszcz rozpuści. 3 min/ o 1 temp. 35 st. C. Masę studzimy.
  2. Następnie dodajemy, jajko, marmoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodkę. Dokładnie miksujemy .
  3. Tortownicę natłuszczamy i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, przez około 40 minut.
  4. Ciasto studzimy i obracamy do góry dnem. W razie konieczności ścinamy lekko górę.
  5. Truskawki kroimy w kostkę.
  6. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Posypujemy obficie krojonymi truskawkami i chłodzimy.
Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 125 g margaryny
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sodki
  • 2-3 łyżki marmolady
KREM
  • 200 g mascarpone
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g truskawek