Dania główne

Mielone z indyka w kapuście pekińskiej

1:15

W dużym płaskim garnku zagotuj wodę i wrzuć na kilka sekund na wrzątek liście kapusty pekińskiej, aby odrobinę zmiękły (możesz też krótko podgotować je na parze w parowarze urządzenia). Liście odłóż na tacę lub duży talerz, aby ostygły. Naczynie do zapiekania posmaruj tłuszczem i wyłóż drobniejszymi liśćmi kapusty.

W dzbanie urządzenia zamontuj nóż, wrzuć obraną cebulę i  ząbki czosnku, zsiekaj – kilka sekund obr. 6. Zsuń na dno dzbana kopystką i dodaj pokrojone
w kawałki mięso, sól, przyprawy, siemię lniane – siekaj 2 min. obr. 7-8. Sprawdź, czy mięso jest odpowiednio rozdrobnione i wymieszane z przyprawami. Formuj nieduże kulki z mięsa i zawijaj w liście kapusty, układaj ciasno w naczyniu do zapiekania.

Oczyść dzban urządzenia, zamontuj nóż, daj pozostałą cebulę, czosnek i olej – zmiksuj obr. 6/ 3-5 sekund. Ustaw czas 3 min., temp. 70 stopni, obr. 3. Po tym czasie dodaj koncentrat, przyprawy, 300ml wody i zagotuj 5 min., 100 stopni, obr. 2. Sosem zalej mięso z kapustą (pozostałe niewykorzystane liście możesz pokroić na kawałki i dodać do potrawy lub wykorzystać w inny sposób). Naczynie nakryj pokrywą lub folią aluminiową. Zapiekaj w piekarniku przez 45 min. temp. 190 stopni.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 500 g mięsa z udźca indyka (udziec trybowany) lub mięsa na gulasz
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka łyżeczka
  • majeranek
  • tymianek
  • łyżka mielonego siemienia lnianego lub jajko
  • kapusta pekińska

na sos:

  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej 3 łyżki