Dania główne

Mielenie mięsa – mielone pulpety drobiowe

0:50

W dzbanie siekamy cebulę i czosnek 5 sek./0. 7. Zgarniamy kopystką na dno. Dodajemy umyte, pokrojone na mniejsze części mięso – mielimy 10 sek./o. 7. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy – mieszamy 30 sek./o. 5. Łyżką nabieramy porcje mięsa i formujemy kulki – układamy je w koszach parowara, nakrywamy pokrywą.

Do umytego dzbana nalewamy wodę. W koszyczku układamy umyte, obrane, podzielone na ćwiartki ziemniaki, nakrywamy dzban parowarem i gotujemy 25 min./120 stopni/o.1.

Po tym czasie zdejmujemy parowar, wyjmujemy koszyczek z ziemniakami – odstawiamy w ciepłe miejsce.

W czystym dzbanie siekamy cebulkę i czosnek  5 sek./o. 7. Zgarniamy na dno. Dodajemy olej i smażymy 3 min./120 stopni/o. 3.  Dodajemy przyprawy, puszkę pomidorów z zalewą i gotujemy 5 min./100 stopni/o. 3. Dodajemy śmietankę i mieszamy 5 sek./o. 3.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 500 g mięsa drobiowego np. udziec trybowany z indyka, kawałek fileta, pierś z kurczaka…
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz po pół łyżeczki

sos:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • olej, 3 łyżki
  • sól, pieprz mielony, oregano, bazylia
  • puszka pomidorów w zalewie
  • śmietanka 30% 2-3 łyżki

500 g obranych ziemniaków