Ciasta, tarty, polewy, kremy

MAZUREK ORZECHOWO CZEKOLADOWY

2:30
  1. Orzechy nalerzy rozdrobnić. Dodajemy do nich cukier i jeszcze chwilkę miksujemy.
  2. Następnie dodajemy masło, chwilkę miksujemy i wsypujemy mąkę, wyrabiamy składniki aż się połączą.
  3. Ciasto troszkę się kruszy, ale tak ma być. Na blaszkę 25/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto, równo je dociskając do dna. Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy i studzimy. Następne rozsmarowujemy powidła.
  4. Śmietanę wlewamy do dzbana robota i dodajemy czekolady, podgrzewamy do 35 st. C i cięgle mieszamy aż składniki się połączą.
  5. Po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki i odkładamy do ostudzenia.
  6. Masę czekoladową wylewamy na mazurka. Ciasto chłodzimy około 2 godzin w lodówce. Następnie dekorujemy orzechami. Po zastygnięciu czekolady kroimy na kawałki i podajemy.
  7. Ciasto jest przepyszne, smacznego. Mazurek przechowujemy w lodówce.
Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
SKŁADNIKI :
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 120 g orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 60-70 g cukru
NADZIENIE : 
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 200 ml śmietany 30 %
  • słoiczek powideł