Ciasta, tarty, polewy, kremy
MAZUREK ORZECHOWO CZEKOLADOWY
2:30
- Orzechy nalerzy rozdrobnić. Dodajemy do nich cukier i jeszcze chwilkę miksujemy.
- Następnie dodajemy masło, chwilkę miksujemy i wsypujemy mąkę, wyrabiamy składniki aż się połączą.
- Ciasto troszkę się kruszy, ale tak ma być. Na blaszkę 25/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto, równo je dociskając do dna. Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy i studzimy. Następne rozsmarowujemy powidła.
- Śmietanę wlewamy do dzbana robota i dodajemy czekolady, podgrzewamy do 35 st. C i cięgle mieszamy aż składniki się połączą.
- Po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki i odkładamy do ostudzenia.
- Masę czekoladową wylewamy na mazurka. Ciasto chłodzimy około 2 godzin w lodówce. Następnie dekorujemy orzechami. Po zastygnięciu czekolady kroimy na kawałki i podajemy.
- Ciasto jest przepyszne, smacznego. Mazurek przechowujemy w lodówce.