Ciasta, tarty, polewy, kremy

Maślane ciasteczka z czekoladą

0:40

Posiekaj drobno czekoladę 15 sek./o. 6. Przełóż do suchej miseczki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
W dzbanie urządzenia utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym 3 min./o. 4. Dodaj jajko, wymieszaj 30 sek./o. 4.

Powoli dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszaj 3 min./o. 3.

Dodaj czekoladę i ewentualnie siekane orzechy, namoczone i odsączone rodzynki, żurawinę. Zamieszaj kopystką.

Z masy formuj kulki wielkości orzeszka włoskiego. Układaj je na blaszce i delikatnie rozpłaszcz dłonią do odpowiedniego kształtu. Piecz w 180 stopniach C co najmniej 12-15 minut, sprawdzając, czy się zanadto nie rumienią.
Uwaga: ciasteczka im ciemniejsze, tym twardsze.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 120 g masła
  • 80 g cukru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

 

  • opcjonalnie: suszone owoce, siekane orzeszki