Ciasta, tarty, polewy, kremy
Maślane ciasteczka z czekoladą
0:40
Posiekaj drobno czekoladę 15 sek./o. 6. Przełóż do suchej miseczki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
W dzbanie urządzenia utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym 3 min./o. 4. Dodaj jajko, wymieszaj 30 sek./o. 4.
Powoli dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszaj 3 min./o. 3.
Dodaj czekoladę i ewentualnie siekane orzechy, namoczone i odsączone rodzynki, żurawinę. Zamieszaj kopystką.
Z masy formuj kulki wielkości orzeszka włoskiego. Układaj je na blaszce i delikatnie rozpłaszcz dłonią do odpowiedniego kształtu. Piecz w 180 stopniach C co najmniej 12-15 minut, sprawdzając, czy się zanadto nie rumienią.
Uwaga: ciasteczka im ciemniejsze, tym twardsze.