Dania główne

Łosoś z warzywami, ryżem i sosem

0:45

Do dzbana wlej wodę z łyżeczką soli. Załóż koszyczek, umieść w nim ryż, nakryj parowarem.

Warzywa umyj, marchew obierz, opłucz, razem z cukinią pokrój w cienkie plastry, brokuła podziel na różyczki, paprykę oczyść z nasion i pokrój w paseczki lub krążki. Ułóż na dolnej tacy parowara, oprósz solą i pieprzem jeśli lubisz. Nakryj pokrywą i gotuj 17 min. / 120 stopni/o. 1.

Na górnej tacy ułóż przyprawionego solą, pieprzem cytrynowym, bazylią i ew. plasterkami cytryny i czosnku łososia, skrop delikatnie oliwą lub połóż listek masła. Umieść górną tacę na dolnej tacy parowara, nakryj pokrywą i gotuj jeszcze 15 min. Sprawdź, czy mięso i warzywa są ugotowane, zdejmij parowar i postaw w ciepłym miejscu – ew. nakryj ściereczką.

Wyjmij koszyczek z ugotowanym ryżem – przełóż ryż do ogrzanej miski i nakryj.

Wylej wodę z dzbana, posiekaj w nim cebulę i czosnek 5 sek./ o. 5. Dodaj olej 20 ml minim. podduś cebulę – 2,5 min. /120 stopni/ o. 2. Dodaj mąkę i podsmaż 1 min. /120 st. / o.2. Dolej 200 ml wody (albo mleka) zmiksuj 30 sek./o. 4. Podgotuj 2 min./120 st./o. 2. Dodaj śmietanę lub serek. Dopraw solą, pieprzem, mieszaj 2 min./60 stopni/o. 4. Można dodać siekany koperek lub natkę pietruszki.

Na talerzu ułóż porcję ryżu, kawałek łososia, warzywa i polej sosem.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 300 g łososia, filet
  • 500 g warzyw: brokuł, marchewka, papryka czerwona, cukinia
  • 200 -250 g ryżu
  • 20-50 g oleju
  • 30g mąki
  • 10 ml śmietany kwaśnej lub mały serek topiony śmietankowy
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku + ząbek czosnku w plasterkach do ryby
  •  sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • bazylia
  • ew. plasterki cytryny
  • woda 1000 ml + 200 ml (albo mleko)