Łosoś z warzywami, ryżem i sosem
Do dzbana wlej wodę z łyżeczką soli. Załóż koszyczek, umieść w nim ryż, nakryj parowarem.
Warzywa umyj, marchew obierz, opłucz, razem z cukinią pokrój w cienkie plastry, brokuła podziel na różyczki, paprykę oczyść z nasion i pokrój w paseczki lub krążki. Ułóż na dolnej tacy parowara, oprósz solą i pieprzem jeśli lubisz. Nakryj pokrywą i gotuj 17 min. / 120 stopni/o. 1.
Na górnej tacy ułóż przyprawionego solą, pieprzem cytrynowym, bazylią i ew. plasterkami cytryny i czosnku łososia, skrop delikatnie oliwą lub połóż listek masła. Umieść górną tacę na dolnej tacy parowara, nakryj pokrywą i gotuj jeszcze 15 min. Sprawdź, czy mięso i warzywa są ugotowane, zdejmij parowar i postaw w ciepłym miejscu – ew. nakryj ściereczką.
Wyjmij koszyczek z ugotowanym ryżem – przełóż ryż do ogrzanej miski i nakryj.
Wylej wodę z dzbana, posiekaj w nim cebulę i czosnek 5 sek./ o. 5. Dodaj olej 20 ml minim. podduś cebulę – 2,5 min. /120 stopni/ o. 2. Dodaj mąkę i podsmaż 1 min. /120 st. / o.2. Dolej 200 ml wody (albo mleka) zmiksuj 30 sek./o. 4. Podgotuj 2 min./120 st./o. 2. Dodaj śmietanę lub serek. Dopraw solą, pieprzem, mieszaj 2 min./60 stopni/o. 4. Można dodać siekany koperek lub natkę pietruszki.
Na talerzu ułóż porcję ryżu, kawałek łososia, warzywa i polej sosem.