Zupy

Krupniczek

0:40

Obrane i opłukane marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaka ścieramy przy pomocy przystawki (tarcza oczka). Przesypujemy warzywa do miski.
W czystym suchym dzbanie z zamocowanym nożem podgrzewamy oliwę
1 min./120 st./o. 1.

Dodajemy cebulę i por.  Siekamy 30 sek. / o.4, zgarniamy kopystką na dno
i podsmażamy 4 min./100 st./ o. 2.

Dodajemy warzywa, wodę, kaszę i przyprawy. Gotujemy 20 min./ 110 st./o. 1.

Podajemy zupę posypaną obficie siekaną natką pietruszki.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebował:
Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • kawałek pora
  • ziemniak
  • woda 1 l
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie 2 szt.
  • olej 2-3 łyżki
  • 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej