Ciasta, tarty, polewy, kremy

Krem budyniowy

0:25

Z mleka odlej do garnuszka 250 ml i rozmieszaj w nim dokładnie cukier, cukier waniliowy, mąki, kakao.

Resztę mleka zagotuj 3 min./ 90 st./o.2.

Nastaw 5 min./90 st./o. 2.

Do gotującego się mleka dolewaj mieszaninę z garnuszka. Zwiększ obroty
do 4. Gotuj jeszcze przynajmniej 1 min. intensywnie mieszając. Przełóż budyń do innego naczynia. Pozostaw do ostygnięcia do temp. pokojowej. Możesz oczywiście ugotować budyń tradycyjnie w garnku.

W czystym i wysuszonym dzbanie urządzenia zamontuj mieszadło i rozetrzyj na puch kostkę masła pokrojonego na kawałki (masło wyjmij wcześniej
z lodówki by było miękkie). Obr. 4, przejrzysta pokrywa – obserwuj mieszanie
i w razie potrzeby zbieraj masę maślaną ze ścianek, za pomocą kopystki. Do utartego masła dodawaj masę budyniową intensywnie mieszając o.4-5,
a w razie potrzeby TURBO na kilka sekund.

Czas przygotowania nie uwzględnia stygnięcia masy budyniowej.

Krem możesz użyć do przekładania ciast, tortów, napełniania eklerek, ptysiów…

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebował:
Składniki:

200g masła 82%

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej (można zastąpić 2 żółtkami)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • wanilia
  • ewentualnie w innych wariantach smakowych: kakao 1 łyżka, albo wiórki kokosowe  2 łyżki, kilka kropel olejku migdałowego, rumowego