Krem budyniowy
Z mleka odlej do garnuszka 250 ml i rozmieszaj w nim dokładnie cukier, cukier waniliowy, mąki, kakao.
Resztę mleka zagotuj 3 min./ 90 st./o.2.
Nastaw 5 min./90 st./o. 2.
Do gotującego się mleka dolewaj mieszaninę z garnuszka. Zwiększ obroty
do 4. Gotuj jeszcze przynajmniej 1 min. intensywnie mieszając. Przełóż budyń do innego naczynia. Pozostaw do ostygnięcia do temp. pokojowej. Możesz oczywiście ugotować budyń tradycyjnie w garnku.
W czystym i wysuszonym dzbanie urządzenia zamontuj mieszadło i rozetrzyj na puch kostkę masła pokrojonego na kawałki (masło wyjmij wcześniej
z lodówki by było miękkie). Obr. 4, przejrzysta pokrywa – obserwuj mieszanie
i w razie potrzeby zbieraj masę maślaną ze ścianek, za pomocą kopystki. Do utartego masła dodawaj masę budyniową intensywnie mieszając o.4-5,
a w razie potrzeby TURBO na kilka sekund.
Czas przygotowania nie uwzględnia stygnięcia masy budyniowej.
Krem możesz użyć do przekładania ciast, tortów, napełniania eklerek, ptysiów…