Dania główne

Kluski łyżką kładzione z dyni

0:45

Miksujemy w dzbanie urządzenia wszystkie składniki na gładkie ciasto.

W płaskim sporym garnku gotujemy 5l wody z płaską łyżką soli.

Łyżką moczoną we wrzątku nakładamy nieduże partie ciasta na wrzącą wodę mieszając od czasu do czasu. Gotujemy na małym ogniu 5 minut od wypłynięcia wszystkich kluseczek. Odcedzamy łyżką cedzakową lub na cedzaku. Umieszczamy w salaterce, mieszamy z roztopionym masłem, posypujemy tartym serem typu parmezan i posiekaną natką koperku, albo  zrumienioną cebulką, albo… na słodko. Kluseczki sprawdzą się też jako dodatek do zup.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 300 g purée z dyni (najlepiej Hokkaido – żeby miało mało wody, w razie konieczności można odparować nadmiar wody podgrzewając i mieszając purée)
  • 225 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól, pół łyżeczki
  • ewentualnie wybrane zioła
  • do gotowania: 5 l wody, łyżka płaska soli