Zupy

Kapuśniak

0:40

Do dzbanka ThermoMastera wkładamy kapustę białą – rozdrabniamy 10 sek./obr. 3, przesypujemy do innego naczynia (możemy także użyć tarki ThermoMastera – nóż ku pokrywie). Do dzbanka wkładamy kapustę kiszoną, cebulę, czosnek, marchew i boczek – rozdrabniamy 10 sek./obr. 5.
Dodajemy przyprawy (oprócz majeranku), pokrojoną w kostkę kiełbasę, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, dolewamy wody do objętości dzbanka 2 l. Gotujemy 12 min./100°C/obr. 2.
Dodajemy białą kapustę i przecier pomidorowy. Gotujemy 12 min./10C/obr. 2.

Pod koniec gotowania dodajemy majeranek.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

• 200 g kiszonej kapusty
• 100 g białej kapusty
• 300 g ziemniaków
• 30 g marchwi
• 100 g kiełbasy
• 100 g wędzonego boczku
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 3-4 kulki ziela angielskiego
• listek laurowy
• łyżka majeranku,
• łyżka przecieru pomidorowego
• sól do smaku
• ok. 1,2 litra wody