Dania główne

Jarzynowy gulasz z grochem – zdrowe żywienie

1:00

Groch wypłucz, odcedź, zalej wodą i pozostaw do napęcznienia minimum na 2 godziny. Odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości ok. 30 min.
zmiksuj w dzbanie – 30 sek./o. 5.

Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj w dzbanie 30 sek./o. 4. Przełóż na rozgrzany olej na patelnię i podsmaż na złoto (uwaga na czosnek – łatwo się przypala). Podlej niewielką ilością wody i podduś na małym ogniu.

Umyj, obierz marchew, pietruszkę i seler. Zetrzyj za pomocą przystawki z tarczą “oczka” o. 5. Dodaj do cebuli i duś dalej ok. 10 min. (w razie potrzeby podlej odrobiną wody). Dodaj zmiksowany groch i przyprawy. Duś jeszcze kilka minut.
Podawaj posypane natką pietruszki.

Przepis zapożyczony z książki E. Dąbrowskiej Przywracać zdrowie żywieniem. Zmodyfikowany.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 1,5 szklanki suchego grochu połówki
  • 2 marchewki
  • duża pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, tymianek, mielona kolendra, mielony kminek, papryka słodka i ostra.
  • natka pietruszki