Dania główne
Jarzynowy gulasz z grochem – zdrowe żywienie
1:00
Groch wypłucz, odcedź, zalej wodą i pozostaw do napęcznienia minimum na 2 godziny. Odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości ok. 30 min.
zmiksuj w dzbanie – 30 sek./o. 5.
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj w dzbanie 30 sek./o. 4. Przełóż na rozgrzany olej na patelnię i podsmaż na złoto (uwaga na czosnek – łatwo się przypala). Podlej niewielką ilością wody i podduś na małym ogniu.
Umyj, obierz marchew, pietruszkę i seler. Zetrzyj za pomocą przystawki z tarczą “oczka” o. 5. Dodaj do cebuli i duś dalej ok. 10 min. (w razie potrzeby podlej odrobiną wody). Dodaj zmiksowany groch i przyprawy. Duś jeszcze kilka minut.
Podawaj posypane natką pietruszki.
Przepis zapożyczony z książki E. Dąbrowskiej Przywracać zdrowie żywieniem. Zmodyfikowany.