Ciasta, tarty, polewy, kremy

Gotowany sernik na herbatnikach

0:30

W dzbanie urządzenia umieść: ser, masło, cukier, mleko, budynie, jajka i aromat waniliowy – miksuj 1 min./o. 5, na gładką masę – w razie potrzeby powtórz miksowanie.

Podgrzewaj masę przez 15 min./90 stopni/o.4.

W tym czasie wyłóż formę papierem do pieczenia (razem z bokami). Ułóż na dnie dość ściśle herbatniki. Na warstwę herbatników wylej około połowę masy serowej. Rozprowadź aby utworzyć w miarę równą warstwę.

Ułóż drugą warstwę herbatników i zalej pozostałą masą – rozprowadź i wyrównaj powierzchnię. Posyp namoczonymi wcześniej rodzynkami i płatkami migdałowymi.

Można też polać polewą czekoladową. Rozpuścić masło, wlać do pokruszonej czekolady i rozpuścić. rozprowadzić na masie serowej, udekorować płatkami migdałów.

Odstaw do ostygnięcia a potem włóż do lodówki do zupełnego stężenia.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebował:
Składniki:
  • 450 g herbatników – można wykorzystać różne resztki herbatników, biszkoptów
  • 1000 g białego sera, twarogu dobrej jakości w miarę możliwości bez serwatki
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru albo innego słodziwa np. ksylitolu
  • 120 g mleka
  • 3 opakowania po 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 jajka
  • około 1 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2-3 garście rodzynek – namocz w gorącej wodzie kilka minut i odsącz
  • płatki migdałowe do posypania
  • ewentualnie: na polewę – 150 g czekolady, 50 g masła