Gotowany sernik na herbatnikach
W dzbanie urządzenia umieść: ser, masło, cukier, mleko, budynie, jajka i aromat waniliowy – miksuj 1 min./o. 5, na gładką masę – w razie potrzeby powtórz miksowanie.
Podgrzewaj masę przez 15 min./90 stopni/o.4.
W tym czasie wyłóż formę papierem do pieczenia (razem z bokami). Ułóż na dnie dość ściśle herbatniki. Na warstwę herbatników wylej około połowę masy serowej. Rozprowadź aby utworzyć w miarę równą warstwę.
Ułóż drugą warstwę herbatników i zalej pozostałą masą – rozprowadź i wyrównaj powierzchnię. Posyp namoczonymi wcześniej rodzynkami i płatkami migdałowymi.
Można też polać polewą czekoladową. Rozpuścić masło, wlać do pokruszonej czekolady i rozpuścić. rozprowadzić na masie serowej, udekorować płatkami migdałów.
Odstaw do ostygnięcia a potem włóż do lodówki do zupełnego stężenia.