Dania główne

Filety z pstrąga w sosie warzywnym

0:25

Posól filety, przesmaż na patelni na 1 łyżce masła.

W dzbanie rozpuść część masła 1 min. / 100 stopni/o. 2. dodaj pokrojone drobno warzywa i podsmaż – 3 min./ 100 stopni/o. 1. Zalej winem i śmietaną, i gotuj (7 min. / 120 stopni/o.1 – pokrywy nie zamykaj miarką, aby około 1/3 płynu się zredukowała). Powstałym sosem zalej podsmażone filety na patelni i duś razem kilka minut.

Podawaj z pierożkami z farszem warzywnym – przepis na pierożki znajdziesz pod hasłem Pierożki z farszem warzywnym

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 4 filety z pstrąga tęczowego łososiowego
  • 50 g masła
  • 100 g pietruszki pokrojonej w kosteczkę
  • 100 g selera pokrojonego w kosteczkę
  • 100 g marchewki pokrojonej w kosteczkę
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól