Desery

Faworki – chrust

0:45

Wszystkie składniki włóż do dzbanka urządzenia, ustaw czas 2 min./ obr. 1. Zgarnij kopystką na dno i wyrabiaj jeszcze 2 min./obr. 1. W razie konieczności powtórz czynności.

Ciasto wyłóż na stolnicę lub blat, podziel na mniejsze porcje i każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm. Pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm, długości 10 cm.

Natnij każdy pasek wzdłuż pośrodku i przepleć formując faworka.

W szerokim płaskim garnku rozgrzej tłuszcz i smaż na nim faworki na złoty kolor z obu stron. Wyjmij ciastka na papierowy ręcznik w celu osączenia nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebował:
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia

oraz

  • cukier puder do posypania