Ciasta, tarty, polewy, kremy

Expresowa “krówka” bez pieczenia

0:25

Jest to przepis na bardzo szybkie ciasto – “krówka” bez pieczenia, na ciastkach . Ciasto jest mega smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim którzy nie mają czasu piec a chcą zjeść pyszne, słodkie ciasto.

Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy folią lub papierem .

Bardzo zimną śmietanę wlewamy do dzbana robota, wsypujemy cukry, wkładamy motylek i ubijamy 2-3 min./ obr.4. W razie konieczności czas wydłużyć. Żelatynę należy rozpuścić w 1/4 szklance wody i ostudzić. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i wlewamy żelatynę stopniowo (najlepiej podczas ucierania wlać ją strumyczkiem aby nie powstały grudki), od razu miksujemy 1 min./ obr.3.

W blaszce układamy 1 warstwę ciemnych herbatników, na to wykładamy połowę śmietany, wyrównujemy. Następnie rozkładamy jasne herbatniki i reszta śmietany, na to ciemne herbatniki. Ciasto odkładamy do zamrażarki na 10 minut lub lodówki.

Do dzbana robota wkładamy ostrze, oraz zimną czekoladę i kruszymy – 15 s./obr. 7, odkładamy. Kajmak przekładamy do dzbana robota, podgrzewamy w 30°C. , mieszamy na obr. 4.  Następnie wylewamy ją na zimne ciasto oraz rozsypujemy pokruszoną czekoladę.

Ciasto “krówkę” chłodzimy w lodówce kilka godzin, herbatniki muszą zmięknąć. Kroimy mokrym nożem.

 

 

Przepis pochodzi z bloga http://www.kulinarnefantazjemarioli.pl/.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 700 ml śmietany 30%
  • 1 puszka – 400 g  kajmaku
  • 250 g mascarpone
  • 2 cukry wanilinowe po 16 g
  • 30 g cukru
  • 8 g żelatyny spożywczej (1 łyżka z czubkiem)
  • 300 g herbatniki czekoladowe
  • 150 g herbatniki jasne
  • 100 g czekolady deserowej