Expresowa “krówka” bez pieczenia
Jest to przepis na bardzo szybkie ciasto – “krówka” bez pieczenia, na ciastkach . Ciasto jest mega smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim którzy nie mają czasu piec a chcą zjeść pyszne, słodkie ciasto.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy folią lub papierem .
Bardzo zimną śmietanę wlewamy do dzbana robota, wsypujemy cukry, wkładamy motylek i ubijamy 2-3 min./ obr.4. W razie konieczności czas wydłużyć. Żelatynę należy rozpuścić w 1/4 szklance wody i ostudzić. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i wlewamy żelatynę stopniowo (najlepiej podczas ucierania wlać ją strumyczkiem aby nie powstały grudki), od razu miksujemy 1 min./ obr.3.
W blaszce układamy 1 warstwę ciemnych herbatników, na to wykładamy połowę śmietany, wyrównujemy. Następnie rozkładamy jasne herbatniki i reszta śmietany, na to ciemne herbatniki. Ciasto odkładamy do zamrażarki na 10 minut lub lodówki.
Do dzbana robota wkładamy ostrze, oraz zimną czekoladę i kruszymy – 15 s./obr. 7, odkładamy. Kajmak przekładamy do dzbana robota, podgrzewamy w 30°C. , mieszamy na obr. 4. Następnie wylewamy ją na zimne ciasto oraz rozsypujemy pokruszoną czekoladę.
Ciasto “krówkę” chłodzimy w lodówce kilka godzin, herbatniki muszą zmięknąć. Kroimy mokrym nożem.
Przepis pochodzi z bloga http://www.kulinarnefantazjemarioli.pl/.