Zupy

Czeska zupa czosnkowa

0:45

Czosnek obierz i posiekaj 30 sek./o. 5 – przełóż do miseczki.

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Daj do dzbana, dodaj kminek, wodę, łyżeczkę soli i gotuj na pół miękko – 15-20 min./ 100 stopni/ o. 1.

W tym czasie podsmaż na smalcu pokrojony w kostkę boczek.

Dodaj do ziemniaków majeranek, podsmażony boczek razem z tłuszczem z patelni i gotuj jeszcze 20 min./ 90 stopni/o. 1.

Przestudź zupę do mniej więcej 70-80 stopni, dodaj posiekany czosnek – zamieszaj 5 sek. /o. 1.

Smacznego!

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebował:
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 główki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kminek 2 łyżki
  • majeranek 2 łyżki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 g smalcu
  • woda 1,5-2 l.