Ciasta, tarty, polewy, kremy

Ciasteczka maślane ze świąteczną pomarańczową nutą

0:45

Mąkę przesiej z cukrem pudrem i mielonymi goździkami do dzbana z zamocowanym nożem.
Dodaj zimne masło i aromat pomarańczowy.

Zagnieć ciasto, 1 min./o. 1-2. Wyjmij ciasto na blat i w razie potrzeby szybko przerób ręką podsypując mąką. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż na godziną do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki wielkości małego orzecha włoskiego i formuj kulki Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj je dłonią a na koniec uciśnij widelcem, aby nadać im wzorek. Blachę z ciastkami przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na kwadrans (jeśli się nie mieści – to w inne chłodne miejsce).

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz ciastka 12-15 min. Po wystudzeniu przechowuj w szczelnym pudełku.

Przygotowanie ciasta 5 min., leżakowanie ciasta 45 min., formowanie 7 min., pieczenie 15 min.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 45 g cukru pudru
  • 120 g masła (nie innego tłuszczu)
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 5 kropli aromatu pomarańczowego, ekstraktu z pomarańczy
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej