Ciasteczka maślane ze świąteczną pomarańczową nutą
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i mielonymi goździkami do dzbana z zamocowanym nożem.
Dodaj zimne masło i aromat pomarańczowy.
Zagnieć ciasto, 1 min./o. 1-2. Wyjmij ciasto na blat i w razie potrzeby szybko przerób ręką podsypując mąką. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż na godziną do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki wielkości małego orzecha włoskiego i formuj kulki Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj je dłonią a na koniec uciśnij widelcem, aby nadać im wzorek. Blachę z ciastkami przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na kwadrans (jeśli się nie mieści – to w inne chłodne miejsce).
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz ciastka 12-15 min. Po wystudzeniu przechowuj w szczelnym pudełku.
Przygotowanie ciasta 5 min., leżakowanie ciasta 45 min., formowanie 7 min., pieczenie 15 min.